Kauhajoki vahvistaa jälleen mainettaan ruokapitäjänä

Kauhajoen Ruokamessujen yltäkylläinen tapahtumamenu katetaan jo 27. kerran. Ruokapitäjän sadonkorjuuajan päätapahtuma tarjoaa paljon ajankohtaista kuultavaa, nähtävää, maisteltavaa, aistittavaa ja tietysti myös herkkuostoksia koko viikonlopun ajan. Runsaslukuinen, yli 130 näytteilleasettajan joukko tuo messuille kauden parhautta. Oheisohjelma on poikkeuksellisen laaja: useita ajankohtaisia asiantuntijahaastatteluja, ruokanäytöksiä, reseptejä, työpajoja ja perinnepiha sekä Ruokaseminaari 31.08.2017.

  • Tapahtumassa puhujina ja haastateltavina muun muassa ministeri Paula Risikko, kansanedustaja Lasse Hautala, lähialueen kunnanjohtajat, MMM:n lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kaija Hakala, NICHE-hankkeen Daniela Copaci, ProAgrian erityisasiantuntija Asta Asunmaa, Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Ulla Liukkonen
  • Keittiömestareina Maija Silvennoinen, Sami Tallberg, Raymond Wesander sekä vierailevana tähtenä Michael Björklund


Ruokamessujen tämän vuoden teema ”Elinvoimaa kotimaasta” kunnioittaa Suomi 100-juhlavuotta ja rakentaa siltaa ensivuoteen, jolloin perinteikäs ruokapitäjä täyttää hulppeat 150 vuotta ja silloin Kauhajoella järjestetään myös Eteläpohjalaiset Spelit Ruokamessujen yhteydessä.

”Olemme koko messujen historian ajan olleet elinvoimaisen ja puhtaan lähiruuan sanansaattajia. Oman maan antimet merkitsevät meille kauhajokelaisille perinteitä, tätä päivää ja tulevaisuutta. Elämmehän täällä peltojen keskellä ja paikkakunnalla on viljelyksessä noin 23000 hehtaaria ja toimivia maatiloja lähes 500. Luonto, ruuan alkutuotanto ja elintarviketeollisuus ovat lähellä meitä”, kertoo messupäällikkö Riitta Alapiha.

”Vireän maaseudun säilyminen on elinehto kotimaiselle ruuantuotannolle”

Suomalaisen ruokatuotannon aktiivinen puolestapuhuja, keittiömestari, ruokatoimittaja, ravintoloitsija sekä Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen on tiukasti sitä mieltä, että suomalaisesta ruuan alkutuotannosta tulee huolehtia entistä energisemmin. Maanviljelijöiden ja karjatilallisten tilanne ei ole helppo.

”Maataloutemme ei ole vielä koskaan ollut tällaisessa ahdingossa kuin se nyt on. Yrittäjät sinnittelevät ongelmiensa ja suuren velkataakkansa kanssa. Omavaraisen kotimaisen ruokatuotannon säilyttäminen on hyvinvointimme peruskivi, eikä siitä saa koskaan luopua. Kukoistavaan maaseutuun ja sen tulevaisuuteen on satsattava laaja-alaisesti”, Silvennoinen peräänkuuluttaa.

Suomalaiset maut kunniaan

Maija Silvennoisen mielestä Suomessa on vihdoin koittanut aika, jolloin lähiruokaa todella arvostetaan. Esimerkiksi nuoret lapsiperheet suosivat entistä enemmän puhtaita kotimaisia raaka-aineita ja haluavat tarjota jälkipolville parasta mitä maa tuottaa.

”Ilolla katson, kun suomalaisen ruuan arvostus vihdoin kasvaa. Olemme palaamassa juurille, ja se on mielestäni erityisen tärkeä asia”, Silvennoinen luonnehtii.

Kauhajoen Ruokamessujen ainutlaatuisuus koostuu traditioista, aitoudesta ja jatkuvuudesta

Useaan otteeseen Kauhajoen Ruokamessuilla keittiömestarina vieraillut Silvennoinen arvostaa tapahtumaa juurikin sen aitouden ja kiehtovan ilmapiirin ansiosta. Samat näytteilleasettajat ja tuottajat tulevat vuodesta toiseen paikanpäälle ja tarjolla on laaja skaala lähiruokaa, muuta tapahtumaan sopivaa sortimenttiä unohtamatta.

”Odotan taas innolla, että pääsen maistelemaan esimerkiksi Kauhajoen Laatuleipureiden ihanaa naurisleipää, jota en ole muualla saanut. Muun muassa Sunspeltin, Korpelan Myllyn, Kolatun Juustolan ja Närpiön Vihanneksen tuotteet ovat makuelämyksinä suomalaista ruokaa parhaimmillaan. Tietysti on myös ilo tutustua uusiin tuottajiin ja heidän valikoimiinsa”, Silvennoinen sanoo.

Kauden tuoretta satoa ja tuotteita suoraan maatiloilta, kasvihuoneista ja luonnosta

Niin matkailualalla kuin maanviljelyssäkin on viileää kesäsäätä kavahdettu. Tämän kasvukauden poikkeuksellisen kolea sää on kasvattanut satoa hitaanpuoleisesti, toisaalta taas esimerkiksi marjasato on hyvälaatuista. Vanha sanonta ”vilu viljan kasvattaa” – saattaa pitää kuluvana satokautena paikkansa, kunhan sato saadaan kypsäksi hyvän sään aikana.

”Kauhajoen alueella povataan keskinkertaista vilja- ja vihannessatoa. Hedelmä- sekä marjasato on tänä vuonna hyvä ja kausi on ollut pitkä”, kertoo MTK-Kauhajoen toimipisteen Merja Akseli. ”Mitä pidemmälle korjuutyöt venyvät, niin sitä enemmän riskit ja kustannukset korjuusta kasvavat. Joten toivotaan lämmintä ja pitkää syksyä”, hän jatkaa.

Ruokamessut ja -seminaari järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Seinäjoen Ammatti-korkeakoulun sekä paikallisten yrittäjien kanssa.

Toimittajilla on vapaa pääsy messuille ja seminaariin. Välitähän toiveesi puhujien tai keittiömestareiden haastattelupyynnöistä ennen tilaisuutta messupäällikkö Riitta Alapihalle.

Klikkaa linkistä Ruokamessujen taustatiedote, tarkempi messuohjelma ja ruokaseminaariesite: http://www.ruokamessut.fi/fi/media/kutsut-ja-tiedotteet.link <http://www.ruokamessut.fi/fi/media/kutsut-ja-tiedotteet.link>

Lisätietoja:
Riitta Alapiha, messupäällikkö, Kauhajoen Ruokamessut, puh. 040 565 7776 ja riitta.alapiha@kauhajoki.fi <mailto:riitta.alapiha@kauhajoki.fi>

Kauhajoen Ruokamessut on Kauhajoen kaupungin hallinnoima tapahtuma. Ruokamessut järjestetään 1.-3.9.2017 perinteikkäästi Hämes-Havusen talonpoikaismiljöössä. Tapahtuma kerää vuosittain keskimäärin 13 000 kävijää ja yli 130 näytteilleasettajaa. Ruokamessut tarjoaa tuoreen kattauksen koko elintarvikeketjun vaiheista: vireän kohtaamispaikan ruoka-alan yrityksille, yrittäjille, kehittäjille ja messukävijöille. Messujen aikaan vauraassa ruokapitäjässä järjestetään useita oheistapahtumia, esimerkiksi Ruokaseminaari 31.8. ja Syöminkien Yö 2.9. Kolmepäiväinen ruokatapahtuma järjestetään tänä vuonna 27:nnen kerran. Kauhajoen Ruokamessut on osa Suomi 100 –ohjelmaa vuonna 2017. www.ruokamessut.fi <http://www.ruokamessut.fi>

Kauhajoki on eloisa ja yrittäjäystävällinen 13800 asukkaan kaupunki Etelä-Pohjanmaalla. Turvallinen ja viihtyisä Kauhajoki on alueen vetovoimainen hallinnollinen keskus sekä aktiivinen elinkeinoelämän ja sidosryhmien verkottaja sekä asiantunteva ja tehokas kumppani. Kauhajoki tunnetaan tasokkaista oppimisympäristöistään, myös toisen- ja korkea-asteen koulutusmahdollisuuksista sekä monipuolisista kulttuuri-, liikunta- ja muista vapaa-ajan palveluistaan. www.kauhajoki.fi
<http://www.kauhajoki.fi>

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *