Yhteispelin paikka

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Maakuntavaalit ovat tulossa ja suuret sote-ratkaisut ovat edessä. Nyt on se aika, kun seutukuntamme päättäjien on tehtävä yhteistyötä. Kyläpolitiikan aika ei ole nyt. Tulevat ratkaisut koskevat koko Suupohjaa.

Suupohjan kunnilla on pitkät perinteet yhteistyöstä ja se luo hyvän pohjan jatkolle. Alueen kunnat muodostavat luontaisen työssäkäyntialueen. On paljon henkilöitä, jotka käyvät naapurikunnassa töissä. Tilanne on muuttunut. Vielä parikymmentävuotta sitten useat muutti työnperässä asumaan esim. Kauhajoelle. Näinä vuosina useimmiten työmatkat tehdään päivittäin ja asutaan kotikunnissa.

Poliitikoilla on monia asioita ratkottavana. Yksi on kuitenkin ylitse muiden. Miten saisimme väestön vähenemisen katkaistua? On surullista, että väki alueen kunnissa vähenee. Asukkaiden väheneminen ja siihen lisättynä väestön ikärakenne on visainen pulma. Tulevina aikoina meidän on joka tapauksessa panostettava entistä enemmän ennakoivaan terveydenhoitoon. Vireä ja hyväkuntoinen eläkeläisten joukko olkoon tavoitteemme. Hyväkuntoiset eläkeläiset ovat jo nyt monen seuran tärkein voimavara.

Haastetta on myös löytää alueen yrityksiin jatkajia. Suupohjassa on runsaasti yrityksiä, jossa vastuuhenkilöt lähestyvät eläkeikää. Osalla on jatkaja omasta perhepiiristä, mutta monelta jatkaja puuttuu. Tulevina vuosina löytyisi paluumuuttajille monenlaisia rooleja alueen yrityksissä. Toivottavasti saamme heistä uutta voimaa yritysten pyörittämiseen ja työpaikkojen säilyttämiseen.

Tiedottaminen ja viestintä on alueen kunnille hyvin haasteellista ja vaatii osaavia resurssia. Kanavia on monia ja sisältöä pitäisi tuottaa paljon. Ehkä juuri tämä tiedottaminen on se seuraava aihealue, jossa kuntien pitää tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä. Tulevaisuuden kunnan pitää olla entistä aktiivisempi palveluviestinnän suhteen. Tätä tulevat myös kuntalaiset odottamaan ja vaatimaan.

Tulevissa maakuntavaaleissa on tärkeätä, että alueelta löytyy hyviä ehdokkaita. Henkilöitä, jotka pystyvät ajamaan meille Suupohjalaisille tärkeitä kuntarajat ylittäviä asioita eteenpäin. Maakuntavaltuustossa heille tulee heti vastaan tehtäviä, jotka vaativat kovia päätöksiä.

 

Matti Saarikoski

SEK hallitus, pj.

Isojoen valtuusto, 1 varapj.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *