Voimien yhdistämisen aika

Suupohjassa on tilausta ja tarvetta syvenevälle yhteistyölle. On aika koota voimat.  Yhdessä voimme enemmän kuin yksin puurtamalla. Meillä on jo laajaa yhteistyötä ja hyvät perinteet yhteisessä tekemisessä. Hyvinä esimerkkeinä jo toteutetusta toimivasta yhteistyöstä kuntapuolelta pintaan nousevat ainakin ammatillinen koulutus, elinkeinoasiat, seutuverkko ja sote.

Ehkäpä tilannekin voisi olla juuri nyt otollinen. On alkanut uusi valtuustokausi, maakuntauudistus muuttaa kuntien  tehtäviä ja roolia, ja kaikilla kunnilla on myös talouden terveenä pitämisessä haastetta.

Millä aloilla yhteistyötä kannattaisi erityisesti kehittää? Seudun kannalta olisi elintärkeää löytää yhteinen linja suhteessamme sote-ratkaisuun. Yhteinen strategia siitä, mitä muutoksessa tavoittelemme ja miten siihen pyrimme. Panostammeko maakunnan liikelaitoksen sote-keskukseen, vai pyrimmekö saamaan alueelle yksityisen toimijan? Tärkeää on toisaalta seudun palvelutason säilyttäminen, toisaalta lähipalvelujen turvaaminen ja kehittäminen. Kuntien intressit ovat hieman erilaiset mutta varmasti yhteen sovitettavat.  Itse sote-toimintojen lisäksi isoja muutospaineita tulee myös kuntien tukipalveluihin (palkanlaskenta, kirjanpito, ict, kiinteistönhoito, ruokapalvelut).
Näissäkin asioissa  olisi hyvä löytää yhteinen etenemistapa.

Seudulla kannattaisi vakavasti harkita kaikkien vapaa-aikaan liittyvien kuntapalvelujen kokoamista yhden järjestäjän alle. Mukaan tulisivat ainakin liikunta, nuoriso, kulttuuri, kirjasto ja opistot. Pärjäisimme vähemmällä hallinnolla, ja voisimme ehkä siirtää resursseja asiakaspalveluun. Näin myös kaikki vapaa-aikaan ja itsensä kehittämiseen liittyvät palvelut löytyisivät yhdestä tuutista. Hallintomalliksi on monia hyviä vaihtoehtoja. Laatikkoleikki ei ole itse tarkoitus, vaan se viimeinen päätettävä asia, kun yhteiset tavoitteet ja keinot on sovittu.

Seudun elinvoima kaipaa yhteistä kehittämistä ja markkinointia.Porukallakaan emme ole turhan iso toimija. Suupohja on nimenä outo ja maailmalla huonosti tunnettu. Mutta ehkä outoudenkin voi kääntää voimavaraksi. Ehkä siitä saa oikeaan osuvalla viestinnällä kiinnostavan. Täytyy muistaa, että varsin monet paikalliset yritykset ovat ottaneet sen osaksi omaa imagoaan. Aluekehityksessä meidän tulee pyrkiä tiiviiseen yhteistyöhön alueemme kärkiyritysten kanssa. Meidän tulee hankkia menestyville yrityksillemme kumppaneita, joista kaikki hyötyvät. Myös työvoiman saatavuus tulee yhteisin ponnistuksin turvata. Näin rakennamme hyvinvoinnin rahoituksen kivijalkaa.

Veli Nummela
Kunnanjohtaja
Teuvan kunta
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *