Teemmekö tarpeeksi ammatillisen koulutuksen eteen?

Mistä elinvoimaisuus seuduilla muodostuu? Mikä on ammatillisen koulutuksen merkitys seudun elinvoimaisuuden kehittymiseen?

Kuntaliiton julkaisu Kunta elinvoiman johtajana käsittelee kootusti elinvoimaisuuden osatekijöitä. Siinä määritellään elinvoimaisuuden osa-alueiksi resurssit, vuorovaikutus ja uudistuminen. Kun hieman avataan näiden sisältöä, niin resurssit sisältävät muiden muassa väestön määrän ja ikärakenteen, työvoiman määrän ja osaamisen sekä elinkeinorakenteen. Vuorovaikutus sisältää osallisuuden ja yhteisöllisyyden sekä paikallisidentiteetin. Uudistuminen taas pitää sisällään muiden muassa strategiset valinnat, verkostumisen sekä jatkuvan uudistumisen. Peilataanpa näitä ammatillisen koulutuksen näkökulmasta. Mitä paikallinen ammatillinen koulutus seudulliseen elinvoimaisuuteen tuo? Miten sen puuttuessa vastaavasti seutukuntaa heikentää?

Seudullinen ammatillinen koulutus tuo Suupohjan seudulle osaamisresursseja, osallisuuden foorumeita sekä uudistumista. Näemmekö näiden arvoa maakuntauudistuksen ja sote-uudistuksen varjossa? Kuinka onnistumme säilyttämään ammatillisen koulutuksen yhtenä elinvoimatekijänä seudulla?

Perusopetuksen toimivuuden ja tarjonnan merkitys kuntaan tiedostetaan. Entä sen jälkeen? Jos 16 vuotias nuori lähtee opintojen vuoksi paikkakunnalta, mikä saa hänet palaamaan takaisin? Tässä ei minusta pidä erotella lukio- ja ammatillista koulutusta ja käsitellä niitä jotenkin erillisinä asioina. Perusopetuksen jälkeinen 2-3 vuoden aika on nuoren tulevaisuuden valintojen kannalta varsin merkittävä. Millaisen valikon me mahdollistamme nuorelle?

Valtionhallinto lainsäädännön keinoin on muuttamassa ammatillisen koulutuksen toimintaedellytyksiä voimakkaasti. Miltä Suupohjan ammatillinen koulutus näyttää vuonna 2022, siihen valinnat tehdään tänään.   Nämä valinnat ovat merkittäviä osia seudun elinvoimaisuuden johtamista. Osaammeko nähdä riittävän kauas ja samalla katsoa riittävän lähelle ja tehdä kaikkemme sen eteen, että ammatillinen koulutus säilyy seudulla?

 

Kuntayhtymänjohtaja Suupohjan koulutuskuntayhtymä rehtori Suupohjan ammatti-instituutti
Ari Loppi, Kuntayhtymänjohtaja Suupohjan koulutuskuntayhtymä, rehtori Suupohjan ammatti-instituutti

 

 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *