Make Suupohja great again!

Suupohjassa on pitkään tehty rohkeaa ja ennakkoluulotonta yhteistyötä yli kuntarajojen.  Viime vuosina ote yhdessä tekemisestä ja me-hengestä on kuitenkin höllentynyt. Yksi syy saattaa olla kuntasektoria moukaroivat muutokset, toinen kuntia koetteleva taloudellinen kamppailu ja kilpailu elintilasta. Ilmeistä on myös vanhanaikaisen viestintäkulttuurin osuus positiivisen ilmapiirin haalenemisessa.

Suupohjan seutukunta tarvitsee asennekulttuurin muutosta. Ketä oikeasti kiinnostaa seutukunta, jossa neljä kuntaa simppailee, kadehtii ja kyräilee naapurikunnan tarkoitusperiä? Yksi kunta ei voi kuoputtaa maata toisen alta ilman että saastuttaa samassa yhteydessä omaa maaperäänsä. Jos synnytämme vain negatiivisia mielikuvia, tulemme itse laskeneeksi seutukuntamme vetovoiman maan poveen. Hyvällä yhteistyöllä voidaan tulevaisuus Suupohjassa ottaa omiin käsiin. Keskeisintä tässä työssä on myös uudenlaisen viestintäkulttuurin omaksuminen. Kun neljä kuntaa yhdessä kajauttaa kumean sotahuutonsa ilmoille, kantautuu se taatusti kovaa ja korkeammalle kuin yksittäisen kunnan kiljahdukset.

Seudun menestystä ei ole eikä tule ilman kaikkien toimijoiden uskoa yhteiseen tekemiseen. Sillä mitä suupohjalaiset itse ajattelevat kotiseudustaan on suuri merkitys seudun elinvoiman ja julkisuuskuvan kannalta. Seutukunnan jokaista asukasta tarvitaan tunnettuuden ja näkyvyyden lisäämiseen. Mitä enemmän positiivisia viestinviejiä, sitä leveämmät ja vahvemmat hartiat Suupohja saa. Kun tämä tapahtuu, alkaa näkyvyys ja alueen kiinnostavuus hiljalleen lisääntymään.  Mikäli seudullisen toiminnan vaikuttavuutta halutaan kasvattaa, tulee epäluottamusta ja kaunaa muiluttaa viestinnän vahvoin työkaluin.

WOM-markkinointi, puskaradio, viidakkorumpu. Käytettiinpä mitä nimitystä tahansa, tulisi kaikessa toiminnassa muistaa että viestintä kuuluu kaikille. Seudun asukkaiden omissa kanavissaan jakamat sisällöt toimivat markkinoinnissa ja maineenhallinnassa paremmin kuin organisaation. Voisi sanoa että yksi kuntalaisen levittämä kehu vastaa kymmentä organisaation julkaisemaa viestiä. Seudun hyvistä puolista ja onnistumisista kertominen kuntalaisen sanoin on moninkertaisesti vaikuttavampaa markkinointia kuin yksikään organisaation tuottama markkinointitoimenpide. Lisäksi jokaisen suupohjalaisen pitäisi myös osata vaatia lisää yhteistyötä ja positiivista asennetta niin yksilötasolla, kuin yli kunta- ja yhdistysrajojen.

Merkittävässä roolissa ovat myös luottamushenkilöt tiedon välittäjinä ja viestijöinä. Virkamiesjohdon ja luottamushenkilöiden yhteistyö on ratkaisevassa asemassa avoimen viestintäilmapiirin aikaansaamisessa. Kuntien ja yhteistyöorganisaatioiden välistä luottamusta ei pystytä ylläpitämään ilman toimivaa viestintää. Tiedon suhteen ei tulisi muodostua sisä- ja ulkopiirejä, joissa toimijoilla on eriasteinen pääsy tietoon. Viestinnän satunnaisuus ja liian myöhäinen tiedottaminen johtavat hyvin äkkiä kokemukseen että jotain halutaan salata. Onnistunut viestintä vähentää väärinkäsityksiä sekä saa aikaan osallisuuden tunteen.

Elokuussa 2017 käynnistyi Elinvoimainen #Suupohja viestii –hanke, joka toimii Suupohjan alueella viestintää koordinoivana ja aktivoivana hankkeena. Hanke sisältää mm. verkkoviestinnän, koulutuksen ja mediaviestinnän toimenpiteitä. Tavoitteena on luoda seutuviestinnän avulla monipuolinen aktiivinen kuva seudusta ja saada seudun asukkaat mukaan tekemään viestintää. Suupohjalaiset itse ovat avainasemassa, kun välitetään tietoa seudun mahdollisuuksista, lisätään vetovoimaa ja parannetaan imagoa. Seutuviestinnän avulla voidaan vahvistaa myös seudullisten tapahtumien ja yleensä matkailun kiinnostavuutta. Seudullisen viestinnän tärkeimmiksi tavoitteiksi on asetettu tarve tuoda esiin erilaisia uusia toimintamalleja ja ratkaisuja viestintään Suupohjan alueen yhteisöille ja asukkaille

Hankkeen toimesta käynnistetään tänään seutublogi, joka toimii yhtenä työkaluna tavoitteiden saavuttamiseksi. Blogissa julkaistavien tekstien keskeinen teema on yhteinen Suupohja. Kirjoituskutsu esitettiin kuntajohtajille, kuntayhtymien johtajille sekä kuntien ja kuntayhtymien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajille. Bloggaajiksi on toistaiseksi ilmoittautunut kahdeksan henkilöä. Näiden vakituisten sananiekkojen lisäksi blogia ryydittävät vaihtuvat vieraskynät. Uusi blogiteksti julkaistaan kerran viikossa torstaisin, tarvittaessa useammin. Toivomme seuraajien saavan luettavakseen puhuttelevia, ajankohtaisia, avoimia ja rohkeitakin keskustelunavauksia. Oman äänesi seutublogissa saat kuuluviin lähettämällä tekstisi seututiedottajalle, tai kommentoimalla julkaistavia tekstejä.

Ja hei suupohjalainen, kun hiihtelet sosiaalisen median kanavilla, kysy itseltäsi säännöllisesti mistä sinä olet kotiseudullasi ylpeä? #suupohja #BragForSuupohja

 

Elinvoimainen #Suupohja viestii -hanke

projektipäällikkö/seututiedottaja Anu Mäntylä

anu.mantyla@suupohja.fi, puh. 040 719 5451

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Yksi kommentti artikkeliin ”Make Suupohja great again!

  1. Hyvä Anu.
    Tästä päästään alkuun. Tiedottaminen on tulevaisuuden kunnissa tärkeällä sijalla. Meidän pitää hoitaa asiat niin, että Suupohjan on tässä asiassa edelläkävijä.
    Mielenkiintoista seurata miten suosituksi tämä blogi nousee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *