Pirjo Lindroos-Annala kirjoitti perheensä tarinasta kirjan

Tuulelan tupa Valmiixi 2013Romaani Tuulelan tupa ilmestyi noin vuosi sitten. Pirjo Lindroos-Annala, mistä se kertoo?

Kirja kertoo perheen elämästä sodan jälkeen. Sodasta palaavasta miehestä, jonka elämä ei palaa entiselleen. Monelle sodan kokemukset olivat liikaa ja jäivät lähtemättömästi mieleen. Kirjan teemat – miehen sota-ajan kokemukset, lapsen menetys ja läheisen itsemurha – ovat aiheita, joista vielä nykyäänkin usein vaietaan.

Oli hyvin yleistä, ettei sodasta palaavan elämä tullut entiselleen. Kyllä sitä sotakaverien kesken puhuttiin viinapäissään. He tekivät tietämättään suuren palveluksen toisilleen. Se oli terapiaa parhaimmilleen, kuului siihen kuinka paljon uhoa ja liioittelua tahansa – pääasia että se auttoi sillä hetkellä.

Kirjan yhtenä teemana on lottien tekemä työ. Miksi lottateema on kirjassa mukana?

Kirjan päähenkilö Maria toimi lottana kotirintamalla. Naiset ja äidit tekivät silloin työtä usein vaikeissakin olosuhteissa. Ankarina sotavuosina he osaltaan mahdollistivat armeijan taistelutahdon ja hengen.

Kotirintama kesti, kun naiset pitivät pyörät pyörimässä maataloudessa, teollisuudessa ja palveluammateissa. He vastasivat myös lasten kasvattamisesta, perheen ja vanhusten hoitamisesta.

Oli hyvä, että sai antaa omasta puolesta kaiken avun, minkä pystyi. Se oli niin erilaista, tunne siitä että työtä tehtiin kaikkien hyväksi – ei enää vain itseä varten. Se antoi tyytyväisyyden tunteen ja koitui omankin perheen hyväksi. Myös Maria sai tunnustusta isänmaan vapauden hyväksi tekemästään arvokkaasta työstä.

Pirjo Lindroos-Annala Kuva PPeltoniemiSotaan liittyviä kokemuksia on monilla perheillä. Miten pystyit kirjoittamaan näin omakohtaisista aiheista?

Olen kirjoittanut aina, ja haaveena on ollut kirjan tekeminen. Kirjoittaminen on ihmisen primitiivisimpiä tarpeita. Se on myös terapeuttista. Kirjoittamalla voi purkaa ajatukset ja tunteet.

Perhe-elämä sodan jälkeen on kiinnostava aihe. Ei mitenkään epätavallinen, vaan samat asiat olisivat voineet tapahtua missä päin Suomea tahansa. Minä näin ne tapahtumat kuitenkin syvällisemmin ja kirjoittajan silmin.

Millaisen vastaanoton kirja on saanut?

Kirjasta on tullut hyvää palautetta. Olen ollut kovasti yllättynyt saamastani huomiosta. Kirja on saanut kiitosta ajankuvauksesta ja siitä että se on hyvin selkokielinen.

Myös aihe on ollut kiinnostava, on moni ikäiseni tullut kertomaan, jolla on samanlaisia kokemuksia. Kirjaan on ollut helppo samaistua – meitä sodan jälkeen syntyneitä on paljon. Sodan vaikutukset heijastuvat yhä suomalaisperheiden elämään.

Olet kurikkalainen kirjoittaja. Millaista on kirjoittaa Kurikassa tai Suupohjan alueella?

Sanotaan, että kirjoittajalla pitää olla rautainen itsetunto. Pienellä paikkakunnalla itsetunnon tarve korostuu entisestään, se on elämänhallintaa. Kun asettaa itsensä arvostelulle, on pystyttävä ottamaan kaikki palaute vastaan, myös kritiikki.

Nuorille kirjoittajille voisi tarjota täällä esimerkiksi työpajoja ja kirjoittamisen ohjausta, jotta he pääsisivät helpommin alkuun. – P. P.

Viite:

Lindroos-Annala, Pirjo (2013). Tuulelan tupa. Kurikka: Valmiixi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *