Oiva Mäenpään kirjassa suomalainen maaseutu on kaunis ja arkinen

Oiva Mäenpää, olet kirjoittanut ja kuvannut luontokirjan Suomen maaseudusta. Kerrotko, mistä näkökulmista maaseutua lähestytään kirjassa Maaseutu, minun kotini?

Tarkastelen maaseutua siellä varttuneena ja maatalouden vaikutusympäristössä  eläneenä ihmisenä. Näkökulmani on arkirealistinen.

Kirjalla halusin kertoa, millaista elämä maalla oikeasti on – romantisoimatta ja nostaen esiin monia maatalouteen liittyviä epäkohtiakin. Toisaalta maaseudulla on valtavasti kauneutta ja arvoja, joita emme edes tunnista.

Olet ottanut kirjan valokuvat työn, muun muassa luomuviljelyn ja eläinten hoidon, ohessa. Eikö se ole ollut hankalaa käytännössä? Olisiko pystynyt keskittymään kuvaamiseen paremmin erikseen?

Jos olisin valokuvannut täysipäiväisesti luontoa tai saanut keskittyä aiheisiin perusteellisemmin, olisivat kirjan valokuvat varmasti erilaisia. Pidän silti enemmän ”luomuvalokuvauksesta” eli valokuvista, joissa tilannetta ei ole lainkaan järjestelty etukäteen.

Kamera kulki vuosia mukanani monissa maatilan töissä ja siten syntyi paljon kelvollisia valokuvia. Silti menetin monia kuvaustilanteita, koska en aina pystynyt keskittymään kuvaamiseen. Nuorempana harmittelin sitä, mutta nykyään muistot luonnon tapahtumista ovat itselleni valokuvia suurempi rikkaus.

Kuinka kauan olet kuvannut? Millaisia mieleenpainuvia tilanteita luonto tai maalaiselämä on työtä tehdessä tarjonnut?

Olen valokuvannut lähes 40 vuotta, joskus hyvinkin päämäärätietoisesti ja intohimoisesti. Yllättävät tilanteet, esimerkiksi nykyisessä asuinpaikassani Hämeenkyrössä kohtaamiset sorkkaeläinten ja ilveksen kanssa ovat aina sykähdyttäviä. Muitakin suurpetoja liikuskelee asuinalueellani.

Tällä hetkellä ehkä kaikkein kiinnostavin on maatilamme, Ylätalon tilan, kotikorppi. Se on oppinut luottamaan minuun. Toivottavasti pystyn joskus keskittymään toden teolla sen kuvaamiseen.

Olet kotoisin Jurvasta. Esittelit aiemmin kirjaa Jurvan kirjastossa ja se on saatavilla Kurikan ja Kauhajoen kirjakauppojen lisäksi myös antikvariaatti Retro-Reitusta. Näkyykö lapsuuden kotiseutu kirjassa? Onko Etelä-Pohjanmaan ja Hämeen luonnoilla eroa?

Tarinani alkaa Jurvan Metsäkylästä, jossa kasvoin ja vartuin aikuisuuteen asti. Luonnosta tuli syrjäkylän pojalle luonnollinen ympäristö kokea elämää. Nuoruuden retket pelloille, metsiin ja soille olivat hienoja seikkailuja.

Kirjassa on muutama valokuva, jotka voi paikantaa Jurvaan. Siellä näkymät ovat laajempia kuin nykyisessä kumpareisessa ja metsäisessä elinpiirissäni Hämeessä.

Kasvuympäristöni on värittänyt koko tähänastista elämääni antaen tietynlaisen herkkyyden kokea ainutlaatuisia hetkiä luonnossa. Luonnossa liikkuminen on mielestäni enemmänkin ymmärtämistä kuin varsinaista havaintojen tekoa tai lajien näkemistä.

Millaisena näet suomalaisen maaseudun ja kotiseutujesi tulevaisuuden? Miten maailman tapahtumat vaikuttavat Suomen maaseutuun?

Elämme maaseudulla vaikeita aikoja. Globaalit ongelmat ovat kaikkialla. Maataloudella on historian pahin rahoituskriisi.

Meidän on pystyttävä muuttamaan nopealla aikataululla maatalouttamme kestävämmäksi ja paremmin ympäristöstään huolehtivaksi. Maatalouden tuotanto on kautta linjan ajateltava uudelleen. Se tulee tekemään kipeää maataloudesta eläville, mutta se on elämän edellytys.

Perinteisessä maatalouskulttuurissa tutkimme eläimiämme ja ympäröivää luontoa yksilöllisesti ja tarkkaan valikoiden. Mutta sitten meille ui tehoajattelu, joka nojaa suuriin massoihin, ei niinkään yksilöllisyyteen.

Näen, että maaseudullamme on paljon mahdollisuuksia. Tulevaisuudessa maataloudessa voitaisiin tuottaa paljon vähäpäästöistä energiaa vaikkapa lehmien lannasta. Kriisitilanteet osoittavat joka tapauksessa varsin hyvin sen, että meillä tulee olla tulevaisuudessakin omaa maataloustuotantoa. – P. P.

Viite:

Mäenpää, Oiva (2018). Maaseutu, minun kotini. Kurikka: Valmiixi.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *