Teuvan arvokkain vanha metsä on Viiatissa

Jättikuuset Viiatti PPTeuvan maisemat tarjoavat monenlaista nähtävää. Osa niistä sijaitsee sivummalla, eikä pidä suurta ääntä itsestään. Norinkylän Viiatista löytyy Teuvan arvokkain vanha metsä.

Viiatin aarniometsä on Teuvan tärkein vanhan metsän alue ja Pässinrämäkän jättikuuset ovat Etelä-Pohjanmaan pisimpiä. Pässinrämäkän alue on vanhojen metsien suojeluohjelmassa ja osa siitä on hankittu valtiolle luonnonsuojelualueeksi. Kokonaisuus on kuitenkin kesken.

Aarniometsän ydin on upeaa, lähes luonnontilaista varttunutta ja vanhaa havu-lehtipuusekametsää: kuusia ja haapoja, järeitä kolopuita ja runsaasti eriasteista lahopuuta. Alueella tavataan vanhan metsän lajeja, kuten liito-oravia, palokärkiä, varpuspöllöjä ja metsoja. Sen kasvillisuus vaihtelee louhikkoisesta ja kallioisesta mäntykankaasta tuoreeseen ja lehtomaiseen kankaaseen, kuusisekametsään ja puustoisiin soihin. Pohjoisosassa on jopa pieni luonnontilainen aapasuo.

Suomessa on jäljellä vain vähän aarniometsiä ja niistäkin suurin osa itärajan tuntumassa Itä- ja Pohjois-Suomessa. Vanhoista luonnontilaisista metsistä vain noin puolet on suojeltu. Suurin uhka aarniometsille on sirpaloituminen, jonka myötä yhtenäiset elinympäristöt pienentyvät ja eläin- ja kasvilajit häviävät. Teuvan muut vanhan metsän alueet ovat pieninä sirpaleina eri puolilla pitäjää. Viiatin hieno aarniometsä on siten ehdottomasti kokemisen arvoinen – se kelpaisi haltijoillekin.

Aittakallion laavulla PPJättikuusien luota pääsee aarniometsää pitkin Aittakallion laavulle. Se sijaitsee Teuvan korkeimmalla kohdalla 178 m merenpinnan yläpuolella. Laavulla istuessa sitä ei juuri huomaa, sillä korkeat puut peittävät näkyvyyden tehokkaasti.

Laavulta patikoimista voi jatkaa aarniopolkua ja Saunamäen metsätietä kohti koillista. Matkaa kirkasvetiselle ja hiekkapohjaiselle Viiatinlammelle tulee pari kilometriä. Lammen länsipuolella sijaitsee parkkipaikka, josta Viiatin aarniometsän tutustumiskierros on hyvä aloittaa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *