Susiluola on Pohjois-Euroopan vanhin asuinpaikka

Susiluolalle PPEteläisellä Pohjanmaalla, lähellä Pyhävuorta kohoaa Susivuori. Sen pohjoisrinteellä Karijoen kunnan omistamalla maalla, Kristiinankaupungin alueella sijaitsee Susiluola.

Susiluola on Suomen suurin granodioriittikalliossa sijaitseva luola, noin 30-70 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Se on syntynyt kallioperän vaakarakoon ja on enimmäkseen maakerroksien täyttämä. Maa-aines on kulkeutunut sinne jääkausien välisenä aikana merenpinnan ulottuessa luolan suuaukon yli, joka on 116,5 m nykyisen meren pinnan yläpuolella.

Susiluolaa oltiin tyhjentämässä matkailukohteeksi vuonna 1996, kun sieltä tehtiin ensimmäinen esinelöytö. Luola rauhoitettiin muinaismuistolain perusteella tutkimuksia varten. Kaivauksia siellä on tehty viimeksi vuonna 2005, mutta valtaosa luolasta on yhä tutkimatta.

Susiluola Pohjois-Euroopan vanhin asuinpaikka PPeltoniemiSilti jo nyt tiedetään, että Susiluola on koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka, kivikaudelta noin 120 000 vuoden takaa tai jopa varhaispaleoliittiselta kaudelta – 250 000 vuoden takaa! Itse luolan iäksi on arvioitu yli 2,6 miljoonaa vuotta.

Susiluola on myös ainoa paikka maapallolla, josta on löydetty merkkejä ihmisen toiminnasta alueella, joka on ollut jääkauden aikana mannerjäätikön peitossa. Yleensä viimeisin jääkausi on hävittänyt kaikki asutuksen jäljet maastosta, mutta Susiluola on säilynyt kuin taskuna ja on siten erityisen arvokas, myös tutkimukselle.

Susivuoren rinteet PPJääkauden jättämät muinaisrannat ja kivet näkyvät selvästi Susivuorelle vievää polkua noustessa. Se on retkeilijöiden ja matkailijoiden ahkerassa käytössä. Susiluolan sisälle kulkijoilla ei kuitenkaan ole asiaa. Kurkistamalla näkee, että luola on matalahko ja sen katto on tuettu verkolla. Koko luola on lujitettu katon läpi ulkopuolelle asti.

Salaperäinen Susiluola ja sen historia ovat kiehtoneet kirjoiksi asti. Kristiinalainen Eino I. Parmanen kirjoitti kertomuksen Haukkavuoren aarre vuonna 1907. Sen taustana on edellisen vuosisadan alussa käyty Suomen sota.

Huhtikuulla 2015 ilmestyi kurikkalaisen Kristian Peltoniemen etsivätarina II etsivää ja salaperäinen luola. Siinä seikkaillaan roistojen perässä Susiluolan uumenissa ja Karijoen maisemissa, mutta lopuksi paha saa palkkansa ja – mikä parasta – myös Susiluolan tulevaisuus turvataan.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *