Karhunmaassa Kurikan ja Teuvan välissä

Karhunmaa sijaitsee Kurikan, Jurvan ja Teuvan väliin jäävällä, pääosin metsän ja peltojen peittämällä alueella. Alue rajautuu pohjoisessa Koskenkorvan- ja lännessä Kauhajoentiehen sekä muilta osin kantatie 67:ään – Tainuunmäkeen, Viiatin aarniometsään, Kainaston viljelylakeuteen ja Kyrönjokeen.

Alue on erittäin tärkeää pohjavesialuetta. Siellä sijaitsee myös useita luontokohteita, nevoja ja vuoria. Teuvan arvokkaimman vanhan metsän lisäksi Jurvan tai Kurikan puolelta löytyy muun muassa Lintuneva, Vuorusneva ja Kalistanneva, Joupinkangas, Rasakangas ja Tainuunmäki sekä Matkussaari, Lehtivuoret ja Karhunmaan viljelysmaisemat.

 

Alueen virkistys- ja luontoarvot ovatkin tärkeät. Siellä kulkee kaksi seutukunnallisesti merkittävää ulkoilureittiä: Pikku ja Iso Karhuvuorten kautta menevä Karhunpolku – se jonka nimi muutettiin Samuli Paulaharjun poluksi – ja Niinistön suopolku sekä hiihtolatu. Kovassa virkistyskäytössä ovat myös Rauhankankaan patikka-/latureitti ja Säläisjärvi-Polvenkylä -hiihtolatureitistö sekä Pahkakalliolle vievä Pahkapolku.

Lisäksi alueelta löytyy aktiivisessa käytössä olevia suunnistusmaastoja sekä moottorikelkkareitti. Siellä on Leijonalaavu, Rauhankankaan ja Pikku Karhuvuoren laavut sekä Kurikan korkeimman vuoren, Pikku Lehtivuoren laavu, joka sijaitsee 191 m meren pinnan yläpuolella.

Alueella sijaitsee myös Kurikan kaupungin EU-hankkeen veturi viime vuodelta: Botniaringin moottorirata ja Lintuharjun ampumarata.

Alue pitää sisällään myös kaksi Natura 2000 -aluetta: vanhojen metsien suojeluohjelmaan kuuluva Pässinrämäkkä ja lehtojensuojeluohjelmaan kuuluva, luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä alue Isokorpi. Siellä sijaitsee myös arvokas kallioalue, Iso Karhuvuori sekä matkailullisesti tärkeä ja vetovoimainen virkistyskohde, Niinistönjärven alue erämaisine maisemineen.

 

Alueella ja sen reunoilla on runsaasti asutusta ja loma-asutusta: siellä sijaitsee Ilmajoen Nopankylä, Jurvan Tainuunmäki ja Kirkon-Hahdonmäki, Teuvan Norinkylä sekä Kurikan Polven-, Pohjois-, Juonen- ja Kampinkylät.

Etäisyydet Koskenkorvan, Jurvan, Kauhajoen Kainaston tai Aronkylän ja Kurikan välillä ovat vain parinkolmenkymmenen kilometrin luokkaa. Virkistys- ja luontomatkailualue on siten helppo saavuttaa mistä suunnasta tahansa taikka maisemaa halkovalta, Jurvasta Kurikkaan vievältä Viinatieltä.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *