Kainastonjokilaakso on kulttuurimaisemaa

Kainaston viljelylakeus Kauhajoella on maakunnallisesti arvokasta kulttuurimaisemaa. Se sijaitsee kantatie 67:n molemmin puolin, Kainaston ja Hangaskylän alueilla ja on helposti saavutettavissa autolla. Paikan päällä kannattaa kuitenkin jalkautua pikkuteille.

Alueen läpi virtaa KKevätlintuja Hangaskylässä Kuva PPeltoniemiainastonjoki, joka on Kyrönjoen latvahaara ja saa alkunsa laajoilta ojitetuilta suo- ja metsäalueilta. Jokilaakso on alavaa ja avaraa pohjalaismaisemaa, erityisesti Hangaskylän puolella. Viljelylakeuden keskellä kasvavat yksittäiset puut ja pienet metsäsaarekkeet tuovat maisemaan oman säväyksensä.

Joen uoma on kapea ja joki tulvaherkkä, vaikka se virtaakin osin syvällä. Ranta-alueiden peltojen kuivatusta ja viljelykelpoisuutta on yritetty parantaa jokea perkaamalla, viimeksi muutama vuosi sitten.

Metsähanhet Kuva PPeltoniemiTulvien ansiosta jokirannan viljelysmaat ovat kuitenkin reheviä. Tulvat ja märät pellot houkuttelevat alueelle runsaasti myös vesilintuja, kuten hanhia, joutsenia ja kurkia. Jokivarsi on niille tärkeää ruokailu- ja lepäilyaluetta muuttomatkoilla.

Lintujen lentoliikenne ruokailemaan alueelle ja alueelta pois yöpymään on kevätmuuton aikaan jatkuvaa. Uhanalaisia metsähanhia oli menneenä keväänä ainakin puolitoistatuhatta ja joutseniakin näyttävästi. Lisäksi alueella tavataan runsaslukuinen joukko muitakin lintulajeja ja se on tärkeä elinympäristö myös muille eläimille ja suurpedoille.

Kevätlinnut PP

Kainastonjokilaakso on yksi parhaita kevätretkikohteita Kauhajoella jo linnustonsa vuoksi. Yhdistettynä kauniiseen kulttuurimaisemaan luvassa on mieleenpainuva retki pohjalaislakeuksilla.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *