Iso-Kakkori on Karijoen komein vuori

Eteläisen Pohjanmaan korkeimmat kohdat löytyvät Karijoelta. Kunta sijaitsee Suupohjan lounaisosissa, Teuvan, Kauhajoen ja Isojoen naapurina. Lännessa se rajautuu Kristiinankaupunkiin ja Pohjanmaan maakuntaan. 

Karijoen korkein vuori on 145 m merenpinnan yläpuolelle kohoava Iso-Kakkori. Vuosimiljoonia vanhan vuoren laki sijaitsee noin 55 metriä lähipeltoja ja lähes 100 metriä parin kolmen kilometrin päässä sijaitsevaa Ylikylän jokilaaksoa ylempänä.

Iso-Kakkorin laelle PPIso-Kakkorin etelärinnettä noustessa korkeuseron huomaa – varusteita kantaessa nousu hengästyttää ja jalansijaakin saa välillä etsiä. Vuoren laelle ja kodalle vie kyllä helpompikin reitti, mutta jääkauden jättämää nähtävää riittää täällä jo matkan varrella: jylhiä kalliolohkareita ja kivipeltoja – muinaisia rantakivikkoja.

Vuoren korkein kohta paljastui merestä yli 9000 vuotta sitten. Lähempänä lakea kivikko ja irtokivetkin loppuvat ja polku kulkee upealla silokalliolla. Sen liukkautta sateella tai talvella voi vain arvailla.

Iso-Kakkorin graniittia on louhittu vuoren laelta aina 1900-luvun puoliväliin saakka. Työn jälkeä voi ihailla eri puolilla maakuntaa silloissa, kivijaloissa ja portinpylväissä. Kivityötaito oli tullut Pohjanmaalle pari sataa vuotta aiemmin.

Iso-Kakkorin laella PPKalliojyrkänteen päälle kapuaminen kannattaa. Sieltä avautuu komea näköala Karijoen suuntaan kaakosta etelän kautta lounaaseen. Etelälounaasta voi löytää Peurajärven, mutta puiden latvat peittävät suoran näkymän länteen. Horisontti siintää kuitenkin paljon kauempana pitkällä Pohjanmaan ja muiden kuntien puolella.

Paikalliset ymmärtävät tämän maiseman arvon: tällaisia näkymiä ja tällaista vuorta ei ole joka kunnassa. Maisema- ja matkailuarvojen lisäksi paikka on seutu- ja maakunnallisesti merkittävä. Se on myös erityisen tärkeä luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Iso-Kakkorin alueella ja ympäristössä kulkee Muinaisvuorten retkeilyreitistöön kuuluva reitti lähes pohjois-eteläsuunnassa Teuvalta Karijoelle – tai päinvastoin. Sen perusta on toteutettu Leader I -kaudella ja se on myös osa Suupohjan reitistöjä.

Reitit on nimetty niiden varrelle sijoittuvien vuorien mukaan. Sivi-Kakkori-Peurajärvi-Karijoki -reitti on noin 12 km pitkä. Sitä voi jatkaa Karijoen koululta kohti länttä Paarmanninvuorelle ja Susivuorelle, jolloin matkaa tulee yhteensä noin 20 km – ja matkaa voi pidentää aloittamalla Teuvan Parrasta asti.

Muinaisvuorten reitillä PPReitistöt sopivat monentasoisille retkeilijöille. Monet niistä palvelevat talvella latuina. Reittien varsilla sijaitsevat laavut, kodat ja kämpät tarjoavat tauko- ja nuotiopaikkoja eväiden syömiseen.

Iso-Kakkori katsoo ja sieltä pääsee kauas. Sen perspektiivi on sadoissa ja tuhansissa vuosissa.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *