Kotimaisuus on nosteessa. Isku kotiuttaa tuotantoa Lahteen.

Verstaiden vastaisku, Suomenmaa, 13.5.2016.

Lehdessä oli todella mielenkiintoinen artikkeli siitä, miten monet suomalaiset valmistajat ovat palauttamassa valmistuksen ulkomailta takaisin Suomeen. Näin on tapahtunut mm. Helkaman polkupyörien, Biolanin ravinteiden ja Turun Sinapin kohdalta. Samaa temppua tekee nyt huonekalutehdas Isku. Isku on tekemässä täysremontin, mikä kääntää noin 55000 neliön tehtaan lähes ylösalaisin. Lokalisaatio on nousemassa globalisaatiota vastaan.

Tehtaiden lähtö Suomesta ulkomaille on vaikuttanut pysyvältä ilmiöltä, mutta 2010-luvulla moni yritys on tullut takaisin. Muuttoliikkeen kääntymiselle on mahdoton sanoa yleispätevää syytä, sillä yritysten motiivit lähteä ja palata ovat niin erilaiset. Työvoimakustannukset ovat voineet olla syy siirtyä ulkomaille. Sitten on tullut yllätyksiä, eikä kaikki ole mennyt niin kuin on odotettu.

Logistiikkaan, siis kuljetuksiin, uppoava raha oli Iskulle yksi merkittävä syy ulkomailta vetäytymiseen. Iskun toimitusjohtaja toteaa: ”Kun on tämänkokoinen liikevaihto, ei ole mitään järkeä tehdä useassa tehtaassa.” Iskun liikevaihto on 135 miljoonaa. Tuotantojohtaja jatkaa: ”Nyt pystytään takaamaan asiakkaille lyhyt toimitusaika.” Asiakkaiden, tuotekehityksen, hankinnan ja tuotannon keskinäinen läheisyys sujuvoittaa huomattavasti kaikkea tekemistä.

Kotimaisuus on nosteessa. Suomalaisuuden mielikuva ja korkea laatu merkitsevät paljon. Suomessa riittää osaamista vaikeampienkin asioiden tekemiseen, menetelmät ovat ketterät ja älykkäät.

Toimitusjohtaja Tiitinen toteaa artikkelissa myös: ”Kaikkien yritysten pitää nyt katsoa Suomen etua. Ei kaikessa voi katsoa euroja. Muuten ei tehdä kokonaisuuden kannalta oikeita ja viisaita päätöksiä. Olemme tietoisesti vetäneet viime aikojen päätöksissä Suomen suuntaan.”

Vaikka Isku valmistaa huonekalunsa Lahdessa, työtä riittää muuallekin Suomeen. Tuotantopäällikön Suomen suurimmaksi sohvatehtaaksi nimeämä verstas kerää komponenttinsa ympäri Suomenniemeä. Kouvolasta tulee vaahtomuovia, vanu tuodaan Kankaanpäästä, selkätyynyt Jalasjärveltä ja kangas Lapualta.

Mielenkiintoinen artikkeli luo uskoa suomalaiseen huonekaluteollisuuteen ja sen mahdollisuuksiin niin kotimassa kuin maailmallakin. Suosittelen. (Suomenmaa, 13.5.2016.)

Heikki Ahola

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Tietoja Heikki Ahola

Heikki Ahola toimi edellisen kauden Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän yhtymähallituksen puheenjohtajana. Hän on toiminut vientikaupan parissa monissa erilaisissa tehtävissä vuosikymmenien ajan niin palkkatyössä kuin itsenäisenä yrittäjänäkin. Yrittäjänä hän on kokenut niin hyvät kuin huonot ajat ja läpikäynyt kovan yrittäjäkoulun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *