Kauhajoelle perustetaan puurakentamista edistävä tehdas

CLT Plant Oy perustaa Kauhajoelle tehtaan, jonka tuottamalle suomalaisesta puusta valmistetulle CLT:lle on kova kysyntä. Tehtaan omistajina tulee olemaan pohjalaisia yrittäjiä. Toiminta työllistänee noin 150 työntekijää ja liikevaihdon arvioidaan olevan
– Suomessa CLT:n kysyntä ylittää jo nyt tarjonnan ja rakennusprojekteja on jouduttu lykkäämään materiaalien huonon saatavuuden vuoksi. Kysynnän on arvioitu kasvavan voimakkaasti tulevaisuudessa. Kotimaan lisäksi tuotteella on myös vientinäkymiä, arvioi CLT Plant Oy:n hallituksen puheenjohtaja Keijo Ullakko.

Tammikuussa 2015 perustetun CLT Plant Oy:n osakeanti päättyy 14.10.2016, jolloin käynnistyy myös toimitusjohtajan haku yhtiölle. Tehtaan on tarkoitus käynnistää toimintansa vuoden 2017 syksyllä ja tuottaa CLT:tä markkinoille keväällä 2018.

CLT:tä eli ristiinliimattua puuta käytetään monipuolisesti rakentamisen materiaalina. Suurimpina potentiaalisina käyttökohteina pidetään korkeita puukerrostaloja.
Tehtaan sijainti Kauhajoella on erinomainen sekä logistiikan, koulutetun henkilöstön, yhteistyökumppaneiden että raaka-ainetoimittajien osalta. Lähialueelta löytyy kone- ja laitetoimittajia, sahoja sekä talotehtaita.

– Tehtaan perustaminen on uusien työpaikkojen takia äärimmäisen tärkeä asia Kauhajoen kaupungin lisäksi koko seutukunnalle ja vientinäkymien vuoksi myös valtakunnallisesti. Kaupungin rooli on tukea tämän kaltaista yrittäjyyttä, korostaa Kauhajoen kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti.

CLT on uusiutuva, ekologinen materiaali, jolla on erinomaiset tekniset ominaisuudet. Sen avulla pystytään saavuttamaan korkea sisäilman laatu sekä erinomainen ilmatiiviys, palonkestävyys, lämpöeristys, kosteustasapaino ja akustiikka. Puu koetaan myös esteettisesti miellyttävänä materiaalina.

Myös valtio pyrkii edistämään puun käyttöä rakentamisessa sekä kotimaassa että myös vientituotteena.
– Puukerrostalojen markkinaosuus Suomessa kasvaa tasaisen varmasti. Uusista puukerrostalokohteista valtaosa tehdään CLT-runkoisina, joten on ilahduttavaa, että kotimaisen CLT:n tuotanto lisääntyy yhdellä uudella toimijalla. On erityisen tärkeää, että tuotantoketju CLT-levyistä elementeiksi ja valmiiksi taloiksi on logistisesti hyvin mietitty, sovittu ja hoidettu. Tällöin suurimittakaavainen teollinen puurakentaminen pystyy näyttämään nopeutensa ja kilpailukykynsä, toteaa rakennusopin professori Markku Karjalainen Tampereen teknillisestä yliopistosta.
Tähän mennessä yli 2-kerroksisia asuinpuukerrostaloja on maahamme rakennettu viitisenkymmentä, joissa on yhteensä 1 157 asuntoa. Vuonna 2016 on aloitettu noin 600 uuden puukerrostaloasunnon rakentaminen.

Lisätietoja:
Hallituksen puheenjohtaja Keijo Ullakko, CLT Plant Oy, puh. 040 549 7250
Kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti, Kauhajoen kaupunki, puh. 040 841 9452
Professori Markku Karjalainen, Tampereen teknillinen yliopisto, puh. 040 5832 127

 30.09.16
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *