Elintarviketeollisuus ja alkutuotanto

Bio-elintarvikeala on Kauhajoen seudulla merkittävä toimiala. Päätoimisia elintarvikealan yrittäjiä seutukunnassamme on 40 kpl, jotka työllistävät 350 henkilöä. Välittömästi elintarvikealalla työllistyy 2200 henkilöä, joten elintarvikealalla on seutukunnan suurin työllistävä vaikutus. Kauhajoki on yksi suurimpia maatalouspaikkakuntia Suomessa. Alkutuotannossa toimii 1700 henkilöä maatalousyrittäjänä. Elintarvikkeiden jatkojalostuksen piirissä työllistyy 340 henkilöä ja elintarvikealan kone- ja laitevalmistajia 140 henkilöä. Elintarvikealan palvelusektorissa työllistyy 310 henkilöä ja kehitys-, tutkimus ja koulutussektorilla 90 henkilöä. Alkutuotannosta maatiloilta löytyy tänä päivänä jo ulkomaalaisia työntekijöitä mm. maatalouslomittajina karjanhoidossa. Myös jatkojalostuksen suurin yksittäinen työllistä Atria käyttää ulkomaalaisia lihanleikkaaja.

Elintarvikealalla seutukunnassa tavoitteena on panostaa tutkimuksellisesti terveyttä edistäviin elintarvikkeisiin ja kasviperäisten raaka-aineiden ainesosiin, jotka ovat klusterin korkean teknologian kärkiosaamista. Vuoden 2008 loppuun mennessä toimialan tavoitteena on lisätä jatkojalostusyritysten määrää 15 kpl sekä työllistää lisää 30 henkilöä. Erityisesti fraktiointiin liittyviä yrityksiä syntyy lisää. Tällöin tarvitaan lisää koulutettuja alan työtekijöitä ja lisäaineiden tuntijoita sekä viennin ammattiosaajia esim. Aasiaan.

Kauhajoen seudulla toimii noin 1200 maatilaa ja 500 kotieläintilaa. Erikoisviljelytilat viljelevät 1000 ha:n alalla. Juuresten, kasvisten, marjojen ja kasvihuonetuotannon jatkojalostus tulevat olemaan kehityksen painopisteessä (Food Parkin strategia). Alueemme tuottaa 50 % Suomen ruokaperunasta ja seudultamme löytyy Suomen suurin tyrniviljelyn keskittymä, n. 100 ha.

tyrniviljelmää
tyrniviljelmää

Elintarviketeollisuuden yrityksiä edustavat mm. Atria, Suupohjan perunalaakso, Linseed Protein Finland, Fenola, Tamsin puutarhat, Laidunhereford sekä Rantalan liha sekä  Kukkasmäen marjatila.

Lue muista seutumme klustereista  ja vapaista toimitiloista täältä:

Asumisteollisuus
Materiaalinkäsittelyjärjestelmät ja metalliteollisuus
Bio- ja uusiutuva energia
Toimitilapörssi